Confectie methodes

Confectie methodes

Gordijnen kunnen op verschillende manieren gemaakt worden, de afwerking van het gordijn kan helemaal gepersonaliseerd worden.

Plooien

Van klassiek geplooid op een rail met een enkele, dubbele of zelfs een triplooi tot de moderne waveplooi. Maar ook met ingeslagen ringen op een roede, wij kunnen alles helemaal naar wens laten maken.

Bij een enkele plooi zijn de plooien minimaal en is ­de benodigde stof hoeveelheid het minste. Deze manier van confectie is af te raden bij gordijnen in een hoge kamer, omdat er dan aan de onderzijde geen plooivorming meer is.
Een dubbele plooi, ook wel vlinderplooi genoemd, geeft het gordijn een luxere uitstraling en zorgt ervoor dat de stof elegant valt.
Een triplooi is een luxe manier van plooien waarbij de maximaal bruikbare hoeveelheid stof wordt gebruikt. Bij met name lichte stoffen, in-between’s en vitrages wordt deze manier van confectioneren toegepast.
Met ringen krijg je een heel ander effect. Het geeft een stoere uitstraling en het gordijn valt in een grove plooi recht naar beneden.
Een wavegordijn zorgt voor de perfecte golfbeweging in de stof en lijkt een beetje op het effect met ringen.

Afwerking

Zoom
De meest standaard maakwijze is een onderzoom. Je gordijn wordt dan omgevouwen aan de onderkant en dit wordt netjes afgewerkt. Je kunt kiezen tussen een enkele zoom of een dubbele zoom. Vaak zal je een dubbele zoom zien als er genoeg ruimte in de stof is. Een dubbele zoom komt eigenlijk het meest voor bij dunne stoffen, zoals vitrages of inbetweens. Dikkere stoffen, zoals overgordijnen of verduisterende stoffen, krijgen vaak een enkele zoom.

Loodveter
Een loodveter zorgt ervoor dat je gordijn mooi in de plooi naar beneden valt en niet gaat op krullen. Bovendien voorkomt een loodveter een wapperend gordijn voor een open raam of deur. In sommige kamerhoge stoffen zit al standaard een loodveter verwerkt, dit is vaak het geval bij transparante stoffen.

Smalle bies
Een van de mogelijkheden om je gordijnen persoonlijk te maken is het toevoegen van een smalle bies. Je kan kiezen voor een contrasterende kleur of een kleur die net iets donkerder of lichter is. Afhankelijk van de kleur die je kiest, valt de bies meer of minder op. Het is een subtiele toevoeging die je gordijn toch net even anders maakt.

Een brede bies
Je hebt een smalle bies voor een subtiel detail, maar je hebt ook een brede bies die gewoon gezien mag worden. Ook hiervoor geldt weer dat een contrasterende kleur meer opvalt.

Dubbele bies
Een andere mogelijkheid is om niet een bies aan de zijkant van het gordijn te doen, maar juist aan de onderkant. Een bies is ook handig als je niet tussen twee kleuren kan kiezen. Op deze manier kan je voor beide kleuren gaan.

Bies met dezelfde stof
Maar dan met de andere kant van de stof. Zo lijkt het of het twee stoffen zijn, maar in werkelijkheid is het dezelfde stof. Let er wel op of de stof zich hiervoor leent. Sommige stoffen hebben namelijk draden aan de achterzijde en dit ziet er niet mooi uit als de stof wordt omgedraaid.

Horizontale border
Met een horizontale border kies je voor een brede baan stof in een andere kleur dan het gordijn. Het maakt het persoonlijk en speels. Heb je een lambrisering in je huis? Dan kan je er ook voor kiezen de onderzijde van het gordijn in dezelfde kleur uit te voeren als de lambrisering. De border loopt dan mooi over.

Voering

Overgordijnen dienen bij voorkeur te worden gevoerd. Voering verlengt de levensduur van de gordijnstof door deze tegen zonlicht te beschermen. Tevens geeft de voering de gordijnstof een mooie afwerking en een rijker uiterlijk. Een voering kan ook een verduisterende, isolerende of geluidsdempende werking hebben.

Embrasse

Wil je dat het gordijn, als het open is, netjes blijft hangen dan is een embrasse een goede mogelijkheid. Met een embrasse wordt een gordijn naar de muur gehouden. De ringetjes van de embrasse worden om een haakje in de muur geschoven.
Ook een embrasse kan je nog persoonlijk maken, bijvoorbeeld door te kiezen voor een contrasterende piping.

Vouwgordijn

Ook kunnen wij van onze gordijnstoffen een bijpassend vouwgordijn laten maken. De foto’s in ons portfolio geven een idee van de mogelijkheden. In de winkel kunnen wij u uiteraard nog veel meer mogelijkheden laten zien.

Informatie aanvragen

Voor meer informatie kunt u ons altijd bellen of mailen, klik hier voor onze contactgegevens.